نگاه رئیس جمهور آفریقای جنوبی به آینده- در بحبوحه رسوایی و فساد/ گزارش بی بی سی
شفقنا آینده– بیبیسی نوشته است: مردم آفریقای جنوبی- بسیاری در وحشت و نوعی نگرانی عمیق- منتظرند تا ببینند آیا پرزیدنت سیریل رامافوزا به دنبال رسوایی فساد صدها هزار (و شاید هم میلیونها) دلاری که دامنگیرش شده، استعفا خواهد داد یا نه. اتفاقی که احتمال وقوع آن تا حد زیادی به نشست رهبران حزب حاکم کشور، یا کنگره ملی آفریقا بستگی دارد- که قرار است در روزهای آینده تشکیل شود.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا از بی بی سی، از نگاه حامیان سرسخت رامافوزا این لحظه را میتوان لحظه نبرد دشمنان فاسد با مردی شرافتمند دانست که ناامیدانه تلاش میکند کشوری مملو از فساد را پاکسازی کند. یا نبرد همه یا هیچ- بین یک مرد قانونمدار با هرجومرجطلبان کنگره ملی آفریقا که برای خلاصی از زندان و استمرار غارتگری خود تلاش دارند از شر او خلاص شوند. در پی چنین نگاهی به اتفاقات آفریقای جنوبی است که یکی از مفسران سیاسی این کشور این درام را به هنری پنجم شکسپیر تشبیه کرده و از آقای رامافوزا خواسته که آستین بالا زده و برای پاک کردن نام خود بجنگد.
شکی نیست که پروندهای که علیه آقای رامافوزا به جریان افتاده- حداقل در آغاز- انگیزه سیاسی داشته.
یکی از رقبای سیاسی معروف رامافوزا که با جیکوب زوما رئیسجمهور سابق نه چندان خوشنام افریقای جنوبی ارتباط داشت، ادعا کرد که میلیونها دلار پول که در یک مبل پنهان شده بود، از یکی از املاک رامافوزا مفقود شده است.
رئیسجمهور رامافوزا- بازرگان ثروتمند و یکی از نمادهای مبارزات آزادیبخش آفریقای جنوبی که زمانی نلسون ماندلا خواهان ریاست جمهوری او شده بود- با عظمت اعلام کرد که بیگناه است.
این داستان اما تمام نشد و با افشای جزئیات و تکذیبهای تازه در گذر زمان مدام شاخوبرگ بیشتری گرفت، تا جایی که حالا حتی برخی از حامیان رئیسجمهور هم اذعان دارند که تاکتیک مدیریت رامافوزا و گروه دستیارانش در قبال این رسوایی درست نبوده است.
نومبونیسا گاسا که به عنوان یک تحلیلگر سیاسی شناخته میشود در این زمینه میگوید: «سوالاتی وجود دارد که او نتوانسته است بهشان جواب دهد. مثلا درباره این مبالغ هنگفت پول نقد. او به ما گفته بود که به همه این مسئولان اعتماد دارد. من ولی فکر میکنم او در این زمینه سهلانگار و بیدقت عمل کرده».
چه خواهد شد؟!
در فضای بیش از حد داغ و ملتهب کنگره ملی آفریقا- که مدتهای زیادی در قدرت بوده و به همین دلیل هم جناحهای داخلی این حزب درگیر دشمنیهای شدید هستند- مبارزات انتخاباتی و نیرنگهای گوناگون در جریان است.
به خصوص که قرار شده بود این حزب در اواخر ماه جاری رهبر آیندهاش را انتخاب کند و گفته میشد که رامافوزا یکی از کسانی است که بیشترین احتمال را برای پیروزی در این نبرد دارد. این محاسبات اما به نظر میرسد که به سرعت در حال تغییر هستند.
به عنوان مثال بسیاری از کارشناسان سیاسی نزدیک به کنگره ملی آفریقا عقیده دارند که رامافوزا تصمیم گرفته استعفا داده و خود را از این فضا دور کند، ولی متحدان و همحزبیها با این موضوع مخالفت کرده و او را متقاعد کردهاند دوباره به عواقب تصمیمش فکر کند، یا حداقل اینکه تا زمان مهیا شدن شرایط برای انتقال آرام قدرت به یک فرد معتبر کمی بیشتر صبر کند. به خصوص که از نظر بسیاری از مردم و سیاستمداران آفریقای جنوبی دیوید دابد مابوزا معاون رامافوزا که در صورت استعفای رئیسجمهور به شکل خودکار وارث او خواهد شد، فرد مناسبی برای این سمت نیست.
اما آیا در میان رهبران حال حاضر کنگره ملی آفریقا- که بسیاریشان به اتهام فساد آلودهاند- کسی هست که امیدوار باشد- و بتواند- حمایت مردمی در حد و اندازه محبوبیت فعلی رامافوزا به دست آورد؟
و اگر نه، آیا در سال ۲۰۲۴ شاهد شکست انتخاباتی حزبی خواهیم بود که زمانی آفریقای جنوبی را از قید آپارتاید آزاد کرد؟!
مهمترین حزب اپوزیسیون آفریقای جنوبی- که به نام اتحاد دموکراتیک شناخته میشود- با درخواست برگزاری انتخابات زودهنگام به دنبال سود بردن از بحران آفریقای جنوبی بوده است. در این میان از نظر برخی از تحلیلگران نیز افول اجتنابناپذیر کنگره ملی آفریقا میتواند برای دموکراسی جوان این کشور مفید باشد.
تمبیسا فاکوده تحلیلگر سیاسی میگوید: «بیشتر مردم آفریقای جنوبی واقعا نگرانند که در آینده چه اتفاقی روی خواهد داد. دلیل این نگرانی هم این است که هیچکس حاضر- یا آماده- نیست جایگزین آقای رامافوزا شود. اما این آغاز پایان کنگره ملی آفریقا میتواند باشد- و به هر حال اتفاق خوبی است. کنگره ملی آفریقا کار خود را کرده- و این کشور را آزاد کرده است. حالا دیگر زمان چیز جدیدی است».
فاکوده ادامه میدهد: «فکر میکنم آفریقای جنوبی کمک فنرهای دموکراتیک بسیار قدرتمندی دارد، و بنابراین استعفای رامافوزا هم- اگر اتفاق بیفتد- میتواند سرمشقی برای آفریقا باشد که اینجا یک رهبر به صورت داوطلبانه استعفا داده است»!
اگر چه این احتمال بعید به نظر میرسد- اما هنوز هم امکان دارد- که جناح آقای زوما در کنگره ملی آفریقا بتواند از هرج و مرج موجود برای بازگشت به قدرت استفاده کرده و در ادامه کل حرکت مبارزه با فساد را از مسیر خارج کند…
برای مطالعه متن کامل خبر به بی بی سی مراجعه کنید
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.