آیا بحران اقلیمی، آمریکا را مجبور به تجدیدنظر در مورد انرژی هستهای خواهد کرد؟: گزارش اکونومیست
شفقنا آینده- گزارش اکونومیست با اشاره به ضربالاجل تعطیلی نیروگاه هستهای «دیابلو کانیون» تا سال ۲۰۲۵ آغاز میشود که به عنوان تنها نیروگاه هستهای باقیمانده از دوران طلایی این نوع نیروگاهها تقریباً ۹ درصد از برق لسآنجلس را تأمین میکند.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا، به گفته اکونومیست؛ این نیروگاه که از سال ۱۹۸۵ به این سو بدون هیچ حادثهای کار کرده، بهرغم اینکه در ارزیابی کمیسیون تنظیم مقررات هستهای آمریکا از نظر خطر سیل و لرزه ایمن شناخته شده، به دلیل این که در نزدیکی چندین گسل قرار دارد و این امر در صورت وقوع زلزله میتواند به یک فاجعه هستهای غیر قابل جبران منجر شود، در ماههای اخیر بسیار بحثانگیز بوده است. با این حال نویسنده گزارش با صراحت بر این موضوع تاکید میکند که رسیدن به اهداف مقررشده در زمینه صفر کردن تولید و انتشار آلایندهها و گازهای گلخانهای بدون این نیروگاه و سایر نیروگاههای هستهای بسیار بسیار دشوارتر از حد تصور خواهد بود.
نویسنده گزارش محیط زیستی اکونومیست با اشاره به تصویب تعطیلی این نیروگاه در سال ۲۰۱۸ دلیل اصلی این تصمیم را کاهش تقاضا برای انرژی هستهای عنوان میکند. اما به ادعای اکونومیست از آن زمان به بعد شاهد سه تغییر عمده بودهایم؛ اول اینکه کمیسیون انرژی کالیفرنیا در همان سال ۲۰۱۸ ایالت را ملزم کرد که تا سال ۲۰۴۵ به تولید ۱۰۰ درصد انرژی پاک دست یابد. دوم اینکه منطقه جنوب غرب آمریکا از چیزی که اقلیمشناسان تاریخی آن را دومین خشکسالی شدید این منطقه در ۱۲۰۰ سال گذشته مینامند، رنج میبرد- که باعث خشک شدن مخاذن آبی منطقه و محدود شدن عرضه برق آبی شده است. تا جایی که تنها ۱۱ درصد از تولید برق ایالت کالیفرنیا در سال ۲۰۲۰ از برق آبی حاصل شد که نسبت به سال ۲۰۱۹ در حدود ۴۴ درصد کمتر بود. برق حاصل از منابع انرژی پاک نیز ۵۱ درصد از تولید برق کالیفرنیا را در سال گذشته تشکیل میداد، که این نیز در قیاس با ۵۷ درصد سال ۲۰۱۹ کمتر بود.
سومین تغییر مهم تازه ایجاد شده نیز موج گرمایی است که در آگوست ۲۰۲۰ منطقه را درنوردید و منجر به افزایش قابل ملاحظه مصرف برق (خنککنندهها) و خاموشی عظیمی در سراسر ایالت شد. کمیسیون خدمات عمومی کالیفرنیا در تلاش برای واکنش مناسب به این افزایش تقاضا اخیراً به شرکتهای خدمات شهری دستور داده تا با خریداری انرژی تجدیدپذیر و ذخیره باتری تلاش کنند تا کمبود قریبالوقوع حاصل از خروج نیروگاه دیابلو از چرخه تولید جبران شود.
این سه تغییر باعث جلب نظر محققان به این موضوع شده- که چگونه فعال نگه داشتن نیروگاه دیابلو میتواند چشمانداز انرژی کالیفرنیا را تغییر دهد. این محققین میگویند که حفظ این نیروگاه تا سال ۲۰۳۵، یعنی ده سال بیش از مجوز فعلی نیروگاه میتواند باعث کاهش قابل توجه انتشار گازهای گلخانهای، تقویت قابلیت اطمینان شبکه و نیز صرفهجویی ۲.۶ میلیارد دلاری برای ایالت شود. آنالیزهای انجام شده همچنین نشان میدهند که ادامه فعالیت دیابلو انتشار کربن حاصل از تولید برق را سالانه در حدود ۱۱ درصد نسبت به سال ۲۰۱۷ کاهش میدهد و نکته مهمتر این که برخلاف انرژی باد و خورشید، انرژی هستهای منبع پایداری از الکتریسیته است که تحت تأثیر تغییرات آب و هوا نیز قرار نمیگیرد.
محققین همچنین ادعا میکنند که دیابلو میتواند به طور بالقوه به کالیفرنیا در زمینه سبزتر کردن بخش برق کمک کرده و در عین حال با تولید هیدروژن یا کمک به نیروگاههای نمکزدایی از آب شور، علاوه بر تولید برق، با کمبود آب نیز مقابله کند.
جاکوپو بونژورنو، نویسنده و دانشمند هستهای میگوید: «شما نمیتوانید هنگام پیگیری اهداف رسیدن به انتشار کربن خالص صفر، راهحلهای فناوری را از روی میز حذف کنید. در واقع همه موارد فوق واقعا بهترین استراتژی ممکن در این شرایط هستند».
اکونومیست در ادامه با اشاره به این که «اثبات ارزش نیروگاه دیابلو کانیون یک چیز است و بازنشستگی آن یک چیز دیگر»؛ مینویسد: «طبق قانونی که هدفش حفاظت از اکوسیستمهای دریایی است، نیروگاه دیابلو مجبور است تا سیستم آبگیری خود را که راکتورهایش را خنک میکند، با سیستم جدیدی جایگزین کند که نرخ جریان ورودی را تا ۹۳ درصد کاهش میدهد»…
شکافت غیرممکن است؟
بحث در مورد نیروگاه دیابلو کانیون نشاندهنده تغییراتی است که در سالهای اخیر در مورد انرژی هستهای ایجاد شده است. استیو نسبیت، رئیس انجمن هستهای آمریکا میگوید که در دهه ۲۰۰۰ سه اتفاق مهم رخ داد- که در روند کاهش قدرت هستهای در آمریکا بود. اولین مساله با شروع فرکینگ پیش آمد، دومی بحران مالی ۲۰۰۷-۲۰۰۸ بود که باعث شد تقاضا برای برق کاهش یابد، و سومی نیز حادثه فوکوشیما بود که سیاستمداران را به وحشت انداخت. سه اتفاقی که موجب شد کارخانههای تازه راهاندازی شده با تأخیر و بودجه بالاتر از میزان برنامهریزی شده آغاز به کار کنند. با این حال، وقتی راکتورهای هستهای تعطیل میشوند، نیروگاههایی که سوختهای فسیلی مصرف میکنند، جای آنها را میگیرند- و تازه اینجاست که تفاوتها در زمینه آلاینده بودن نیروگاهها خود را نشان میدهند!
حتی با ادامه روند نیروگاههای هستهای نیز جذابیت انرژی هستهای در حال افزایش است. این در حالی است که زمانی گروههای زیستمحیطی به خاطر زبالههای سمی هستهای یا بهواسطه مخالفت با سلاحهای هستهای نسبت به انرژی هستهای بدبین و مخالف بودند.
جسیکا لاورینگ، بنیانگذار موسسه انرژی خوب- که هدف آن پیگیری سیاستهای پیشرو در زمینه انرژی هستهای است، میگوید که «فعالان محیط زیستی امروز عملگراتر هستند و تمرکزشان بیشتر بر کاهش انتشار کربن از طریق استفاده از انرژی هستهای است».
این فعال زیستمحیط در این زمینه از جنبشی چون «طلوع آفتاب» یاد میکند- که الزاماً طرفدار انرژی هستهای نیست، اما مخالف تعطیلی نیروگاههای هستهای موجود است.
نیروگاههای هستهای نزدیک به ۲۰ درصد از برق آمریکا را تولید میکنند- که حدود نیمی از انرژی پاک این کشور را شامل میشود. بر اساس یک نظرسنجی که توسط موسسه اکوآمریکا انجام شده؛ در سال ۲۰۲۰ در میان دموکراتها بیش از ۵۶ درصد حامی انرژی و نیروگاههای هستهای بودند و این در حالی است که این رقم در سال ۲۰۱۸ تنها ۳۷ درصد بود.
استیو نسبیت، رئیس انجمن هستهای آمریکا در این زمینه میگوید: «جوانان این روزها با کلیشههای ذهنی پدر و مادرها و البته پدربزرگها و مادربزرگهای خود- که در دوران جنگ سرد بزرگ شدهاند- با انرژی هستهای مواجه نمیشوند».
سیاستها در این زمینه به آرامی و به تدریج راه خود را باز میکنند. گروههای طرفدار انرژی هستهای با استفاده از ترکیبات جذابی مانند “الکتریسیته پاک” یا “کربن صفر” در تلاشند در میان انواع و اقسام راههای دنبال کردن اهداف آب و هوایی ایالتی و فدرال، راهی برای ورود انرژی هستهای در جرگه انرژیهای تجدیدپذیر محبوب نیز پیدا کنند.
جنیفر گرانهولم، وزیر انرژی جو بایدن چند روز پیش در کنفرانس جهانی آب و هوایی کاپ ۲۶ در گلاسکو گفت که «انرژی هستهای ابزاری ضروری و حیاتی برای کربنزداییست- و جمهوریخواهان و دموکراتها به طور یکسان در مورد پتانسیل تبدیل نیروگاههای فسیلی یا با سوخت زغال سنگ به نیروگاههای هستهای هیجانزده هستند».
وقتی که شرکت بیل گیتس- تراپاور- اعلام کرد که یک رآکتور هستهای به جای یک نیروگاه مبتنی بر سوخت زغال سنگ در وایومینگ خواهد ساخت، جنیفر گرانهولم نیز در کنار فرماندار جمهوریخواه و البته سناتور ارشد ایالت نیز آنجا حضور داشتند. جالب این که برای حمایت از این پروژه دولت فدرال نیز گفت که ۸۰ میلیون دلار در قالب یارانه به این پروژه پرداخت خواهد کرد.
البته قدرت و انرژی هستهای همچنان با موانع متعدد چندگانهای نیز مواجه است. به عقیده کارشناسان بزرگترین مانع در این میان هزینه گزاف ساخت یک کارخانه یا نیروگاه جدید است. طرحهای جدیدی مانند تراپاور، البته ممکن است به این امر کمک کنند. بسیاری از ایالتها، از جمله کالیفرنیا هم عملاً ساخت رآکتورهای جدید را تا زمانی که موضوع دفع و دفن کامل زبالههای رادیواکتیو حل نشوند، ممنوع کردهاند. تلاشهای چند ده ساله دولت فدرال برای ساخت یک مخزن زباله هستهای در کوه یوکا در جنوب نوادا نیز با مقاومت سیاستمداران محلی مواجه شده- که گفتهاند نمیخواهند این مواد حیاط خلوتشان دفن شود.
اولین رآکتور از دو رآکتور دیابلو مجوز خود را در سال ۲۰۲۴ از دست خواهد داد. نویسنده گزارش اکونومیست اظهار امیدواری میکند که شرایط قبل از این موعد زمانی تغییر کند.
او میگوید: «دیابلو کانیون دارد یک فرصت بزرگ و طلایی ارائه میدهد. اما آیا کالیفرنیا آن را قبول خواهد کرد»؟
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.