۸ پیشبینی مجمع جهانی اقتصاد از سیمای جهان در سال ۲۰۳۰
شفقنا آینده- سال گذشته اتفاقاتی مانند برگزیت و پیروزی جو بایدن در انتخاباتی ثابت کرد که پیشبینی کار سادهای نیست- حتی اگر صحبت از آینده کاملاً نزدیک باشد. حالا وقتی پای یک آینده دورتر- میانمدت- وسط میآید و این که جهان ده سال دیگر چگونه خواهد بود، شهرهایمان را چگونه سازماندهی خواهیم کرد، قدرت خود را از کجا خواهیم گرفت، چه چیزهایی خواهیم خورد و… اوضاع بغرنجتر و پیچیدهتر میشود. با این حال تصور جوامع فردا میتواند چشماندازی تازه از چالشها و فرصتها در اختیارمان قرار دهد.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا از وی فرم(مجمع جهانی اقتصاد)، مطلبی که در پی میآید، پیشبینی کارشناسان و آیندهپژوهانی است که درباره سیمای جهان در سال ۲۰۳۰ صحبت کردهاند.
۱: تبدیل تولیدات به خدمات
این اولین پیشبینی آیندهپژوهان درباره سیمای جهان در سال ۲۰۳۰ است. به گفته این صاحبنظران، در سال ۲۰۳۰ تقریباً تمام محصولات و تولیدات تبدیل به خدمات خواهند شد.
آیدا آوکن دانمارکی در این زمینه شرایط زندگی در ده سال آینده را در قالب داستانی آیندهنگرانه تصویر کرده است. او نوشته: «به عنوان کسی که در سال ۲۰۳۰ زندگی میکنم، مالک چیزی نیستم. ماشین و خانه نیز ندارم، و البته لوازم خانگی یا لباس هم به همین شکل».
این نویسنده دانمارکی در توصیف پیشگویانه چگونگی زندگی در سال ۲۰۳۰ همچنین با نگاهی که وامدار فیلمهای علمیتخیلی اوتوپیایی به نظر میرسد ، نوشته که در آن سال در شهرها خرید یک خاطره دور خواهد بود و شهروندانی که رو به انرژی پاک آوردهاند، وسایل مورد نیازشان را از همدیگر قرض خواهند گرفت…
البته این تصویر ممکن است خیلی اوتوپیایی و آرمانشهری به نظر آید، ولی آیدا اوکن به جنبههای ترسناک زندگی ده سال دیگر هم اشاره کرده است. مثلاً آن جایی که میگوید تمام حرکات ساکنان شهرها ردیابی خواهد شد و ناراضیان به خارج از شهر تبعید خواهند شد- که تصویر یک جامعه دو قطبی و آشفته را به دست میدهد.
۲: قیمت جهانی کربن
دیگر موضوعی که در پیشبینی زندگی ده سال دیگر مورد توجه قرار گرفته، قیمت جهانی کربن در برهه زمانی مورد اشاره است. جین برستون، رئیس بخش امور اقلیمی و محیط زیست در لابراتوار ملی انگلستان، در این زمینه پیشبینی میکند که «چین که در سال ۲۰۱۷ با ایجاد بازاری برای تجارت کربن و در واقع با پرداخت مبلغی مشخص بابت انتشار یک تن دیاکسید کربن، در این زمینه پیشتاز است؛ جهان را در مسیر پرداخت قیمت انتشار کربن هدایت خواهد کرد. این یعنی برخلاف تصورات موجود، این چینیها هستند که انگیزهای قدرتمند برای کنار گذاشتن سوختهای فسیلی به دیگر کشورها خواهند داد. همزمان، اروپا نیز تبدیل خواهد شد به مرکز تجارت پنلهای خورشیدی ارزان و کارآمد. در این سال قیمت انرژیهای تجدیدپذیر نیز به شدت کاهش خواهد یافت.
۳: پایان تسلط آمریکا بر جهان
پیشبینی دیگر آیندهپژوهان برای بازه زمانی ده سال آینده پایان سلطه جهانی آمریکا است. رابرت موگا، محقق و مدیر بخش تحقیقات مؤسسه ایگاراپه درباره ترکیب قدرتهای جهان در سال ۲۰۳۰ مینویسد که «در آن سال چند قدرت جهانی بزرگ وجود خواهد داشت. دولتهای ملی نیز بازگشتی قدرتمند خواهند داشت. به بیانی دیگر، به جای یک نیروی واحد، در دنیا کشورهایی مانند ایالات متحده، روسیه، چین، آلمان، هند و ژاپن نقش رهبری خواهند داشت و تمایلات امپراتوری نشان خواهند داد. همزمان، شاهد تهدید نقش دولت توسط روندهای مشخصی چون افزایش شهرها و گسترش هویتهای آنلاین نیز خواهیم بود.
۴: پایان بیمارستان!
دیگر تفاوت دنیای ده سال دیگر با امروز در نقش و اهمیت بیمارستان ایجاد خواهد شد.
ملانی واکر، پزشک و مشاور بانک جهانی در این زمینه با تیتر «خداحافظ بیمارستان، سلام مراقبت خانگی» مینویسد: «فناوری بیماریها را از بین خواهد برد. بیمارستان به شکلی که در حال حاضر میشناسیم، جایگاه خود را از دست خواهد داد- و البته به لطف خودروهای خودران، گامهای رو به جلو در زمینه پزشکی پیشگیرانه و افزایش فاکتورهای سلامتی شاهد تصادفات کمتری نیز خواهیم بود. از دیگر مسایل در آستانه انقراض میتوان به چاقوی جراحی و اهدای عضو اشاره کرد- و البته باید به اندامهای رباتیک کوچک اغلب چاپشده نیز سلام داد».
۵: پایان گوشتخواری
آیندهپژوهان پیشبینی میکنند که انسان ده سال بعد بسیار کمتر از امروز گوشت خواهد خورد.
به گفته تیم بنتون، استاد اکولوژی جمعیت در دانشگاه لیدز انگلستان «در سال ۲۰۳۰ ما نیز مانند پدربزرگها و مادربزرگهایمان گوشت را به عنوان یک خوراکی و نه یک غذای اصلی مصرف خواهیم کرد». او همچنین میگوید: «برنده کاهش اهمیت گوشت در رژیم غذایی مردم ده سال دیگر، نه کشاورزان بزرگ و صنعتی، و نه تولیدکنندگان و صنعتگران کوچک، بلکه ترکیبی از این دو خواهند بود- که با غذای راحتی که سالمتر طراحی شده، آسیبها و ضررهای به مراتب کمتری، هم برای انسان و هم محیط زیست موجب خواهند شد.
۶: نخبگان آینده
مجمع جهانی اقتصاد در ادامه پیشبینیهای خود به آوارگان و پناهندگان امروز، و البته به طور مشخص پناهندگان سوری به عنوان مدیران اجرایی کمپانیهای بزرگ در سال ۲۰۳۰ اشاره کرده است.
در این زمینه لورنا سولیس، بنیانگذار و مدیرعامل سازمان غیردولتی قطبنما گفته که «پناهندگان سوری که تحصیلات عالی خود را تا سال ۲۰۳۰ به پایان میرسانند، وارد بازار کار خواهند شد و این نیز باعث ادغام اقتصادی کسانی خواهد شد که زمانی مجبور به فرار از جنگ شده بودند».
این کارشناس اقتصادی میگوید که «جهان باید خود را برای مواجهه با امواج جدید جمعیتهای مهاجر بهتر آماده کند، زیرا در سالهای پیشرو تغییرات آب و هوایی باعث آوارگی ۱ میلیارد نفر دیگر خواهد شد.
۷: بازنگری در ارزشهای غربی
در این بخش میخوانیم:
در سال ۲۰۳۰ ارزشهایی که غرب را ساختهاند، زیر سوال و آزمایش خواهند رفت. کنت راث، مدیر اجرایی دیدهبان حقوق بشر در این زمینه نوشته: «ما کنترلها و موازنههایی را که دموکراسیها را در معرض خطر قرار میدهند، فراموش میکنیم. اتفاقی که میتواند باعث زیر سوال رفتن تمام ارزشهای اجتماعی و دموکراتیک شود».
۸: سفر به سیاره سرخ
و در نهایت در دهه ۲۰۳۰ انسان موفق به سفر به سیاره سرخ خواهد شد.
الن استوفان، دانشمند ارشد ناسا، بعد از اشاره به موفقیت انسان برای سفر به مریخ، میگوید: «علاوه بر این، زمانی که به آنجا برسیم، احتمالاً شواهدی از حیات بیگانه را کشف خواهیم کرد. در واقع با کمک علم پاسخ سؤالات مهمی را که در مورد حیات روی زمین وجود دارد، و همچنین کاربردهای عملی فناوری فضایی را به دست خواهیم آورد.
انتهای پیام
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.