خروج از افغانستان امنیت آمریکا را به خطر خواهد انداخت: پیشبینی جان بولتون
شفقنا آینده- واشنگتنپست در یادداشتی به قلم جان بولتون مشاور امنیت ملی دولت دونالد ترامپ، تصمیم جو بایدن در زمینه خروج ناگهانی آمریکا از افغانستان را «یک اشتباه استراتژیک» خوانده و میگوید که این کار «بیتردید امنیت آمریکا را به خطر خواهد انداخت». توجیه بولتون در این ادعا این است که «طالبان چندان تفاوتی با تروریستهای افراطی دیگری مانند القاعده و داعش ندارد- و مشکلات احتمالی فیمابین این گروهها نیز به زودی حل شده و آنها در مقابل آمریکا متحد و همراه خواهند شد».
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا، یادداشت جان بولتون با اشاره به «هدف اصلی آمریکا و ناتو از باقی گذاشتن نیروهای نظامیشان در افغانستان بعد از شکست طالبان در سال ۲۰۰۱» آغاز میشود- که «چیزی نبود مگر جلوگیری از قدرت گرفتن مجدد طالبان و تبدیل دوباره افغانستان به پناهگاه و پایگاه تروریستهایی که دنیا را به انجام حملات تروریستی تهدید میکنند». هدفی که به باور جان بولتون به دلیل «اشتباه استراتژیک جو بایدن» در حال حاضر «دورتر و کمرنگتر» از همیشه شده و آمریکا و حتی کل دنیای غرب «بیشتر از هر زمان دیگری» با خطر حملات تروریستی و بمبگذاریهای داعش و القاعده و دیگر همفکران طالبان روبهرو هستند…
بولتون با اشاره به این که «پول و ثروت و انسانهای ارزشمندی در بیست سال حضور آمریکا در افغانستان به خطر افتادهاند»؛ این هزینهها را ناشی از وحشیگری مدام تروریستهایی عنوان میکند- که به خاطر حضور نیروهای آمریکا در افغانستان، در ۲۰ سال اخیر از خاک این کشور موفق به انجام هیچ حمله تروریستی نشدهاند.
به عقیده جان بولتون؛ این موضوع مهم به شکل غمانگیزی در ماجرای خروج آمریکا از افغانستان نادیده ماند و بایدن با این تصور و خیال خاماندیشانه که افغانستان دیگر تهدید تروریستی به شمار نمیآید، دستور خروج آمریکا از افغانستان را صادر کرد. این در حالی است که عامل بیخطری طالبان در دو دهه اخیر حضور هر چند محدود نظامی آمریکا در افغانستان بوده، نه تغییر باورها و رفتارهای طالبان و برای همین هم هست که بازگشت طالبان به قدرت و عقبنشینی آمریکا از افغانستان را میتوان «یک خط ماژینوی فرضی» دانست که سقوط کرده و میتواند نوعی پیشآگاهی از سقوطهای بعدی هم به شمار آید.
جان بولتون با ذکر نقل قولی از کالین کاهل معاون سیاسی وزارت دفاع آمریکا که گفته «القاعده و داعش هر دو به شدت قصد انجام حملات تروریستی علیه غرب را دارند»؛ به تحلیل اطلاعات موجود در این زمینه میپردازد. او البته صحبتهای سناتور رند پال را نیز ذکر میکند- که پارسال ادعا کرده بود «تاکنون تهدید تروریستی قابل توجهی از سوی افغانستان صورت نگرفته»؛ اما امسال از «احتمال حملات تروریستی از سوی القاعده و داعش تا ۶ ماه آینده» میگوید. در ادامه از زبان جان بولتون میخوانیم:
به عقیده نهادهای اطلاعاتی و امنیتی، داعش نهایتاَ بین شش ماه تا یک سال دیگر توانایی و قابلیت حمله تروریستی به آمریکا را خواهد داشت. همچنین القاعده نیز یک یا دو سال دیگر این توانایی را به دست خواهد آورد!
اما این سرعت شگفتانگیز در افزایش تهدیدها از کجاست؟ و آیا ریشه در قدرت انعطافپذیری تروریستها دارد یا اشتباهات محاسباتی آمریکا؟
جان بولتون ظاهرا به گزینه دوم باور دارد. آن جایی که بعد از اشاره به هشدارهایی که در این زمینه به جورج بوش، باراک اوباما، دونالد ترامپ و البته خود جو بایدن داده شده، میگوید که تصمیم بایدن میتواند تئوری انجام موفق عملیات ضدتروریستی از دوردست را مورد ارزیابی و محک قرار میدهد.
از نگاه جان بولتون این تئوری که مدتهای مدیدی است در ذهن روسای جمهور آمریکا به خصوص بایدن لانه کرده، میتواند یک خط ماژینو دوم باشد! خطی که از همین آغاز تکلیفش روشن است!
در حقیقت جان بولتون میگوید که به خاطر دوری آمریکا از افغانستان تئوری مقابله با تهدیدات تروریستی از راه دور جواب نمیدهد: بدون وجود حتی یک پلتفرم ضد تروریسم آمریکا در افغانستان، نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده قادر به جمعآوری اطلاعات درباره فعالیتهای تهدیدآمیز القاعده و داعش نخواهند بود و تواناییهای فنی عالیشان برای نظارت بیفایده خواهد شد. به خصوص که القاعده و داعش، برخلاف قدرتی مانند چین نیازی به حفر جایگاههای عمیق قابل مشاهده از فضا برای موشکهای بالستیک قارهپیمایی که قابلیت حمل کلاهک هستهای را داشته باشند، ندارند. همچنین انتقال اطلاعات تروریستها از طریق کانال قدیمی اما بادوام انتقال رودررو نیز کارایی شنود نهادهای اطلاعاتی را از بین میبرد و البته کار با عوامل انسانی هم به رسیدگی حضوری نیاز دارد و از طریق کنفرانسهای ویدئویی ممکن نیست. اگر اینها را در کنار عدم همکاری پاکستان و البته روسیه قرار دهیم- که مخالف حضور نظامی آمریکا و ناتو در افغانستان هستند، نقاط آسیبپذیر آمریکا مقابل تهدیدات تروریستی بیشتر و بهتر آشکار میشود.
جان بولتون در ادامه با ذکر این واقعیت تاریخی- که خصومتهای کنونی گروههای مانند داعش و طالبان و القاعده دائمی نیستند؛ روابط بین این گروهها را مورد کاوش قرار میدهد: گذشته از این که داعش از القاعده پدید آمده، طبقهبندی تروریستهای افراطی کار چندان دشواری نیست. در واقع در مورد این نوع گروهها باید به این نکته اساسی و مهم توجه داشت که همه این گروهها دشمن آمریکا محسوب میشوند.
از نگاه مشاور سابق امنیت ملی آمریکا؛ این یکی از مهمترین عواملی است که باعث میشود آمریکا در برابر تهدید تروریسم آسیبپذیرتر جلوه کنند. به ویژه که هم از نگاه دشمنان و هم به نظر متحدان مسئله خروج آمریکا از افغانستان یک شکست و تسلیم محض قلمداد شده- و همین هم موضع آمریکا در بحران افغانستان را ضعیفتر میکند.
برگرفته و خلاصه شده از:
https://www.washingtonpost.com/opinions/2021/11/01/how-bidens-afghan-blunder-is-already-endangering-us-security/
انتهای پیام
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.