شفقنا آینده- امین فرجپور: سیبیاس نوشته که سناتور لیندسی گراهام، یکی از سناتورهای ارشد جمهوریخواهان آمریکا در مصاحبه با برنامه «در محضر ملت» به جو بایدن پیشنهاد کرده که تنها در صورتی که جمهوری اسلامی ایران بپذیرد غنیسازی اورانیوم را در هر سطحی کنار بگذارد، به لغو تحریمهای این کشور فکر کند!
سناتور کارولینای شمالی در این برنامه در پاسخ به پرسش مارگارت برنان، مجری برنامه «در محضر ملت»، که به مخاطرات احتمالی تهدیدهای جمهوری اسلامی ایران اشاره کرده- که گفته «اگر تحریمهای آمریکا لغو نشود، جمهوری اسلامی ایران بازرسان سازمان ملل را ظرف سه هفته آینده اخراج خواهد کرد» گفت: «دولت ترامپ به جمهوری اسلامی ایران فشارهای زیادی وارد آورد. این باعث شد که چهار یا پنج کشور عربی با اسرائیل توافق صلح منعقد کردند. فکر میکنم امروز جمهوری اسلامی ایران نسبت به تمام این چهل سال موقعیت ضعیفتری دارد. بنابراین اگر من به جای پرزیدنت بایدن بودم، تحریمها را تا زمانی که جمهوری اسلامی ایران رفتارش را تغییر دهد، نگه میداشتم. دوست ندارم به آن توافق قبلی با جمهوری اسلامی ایران برگردیم، چرا که آنها در این مدت هیچگاه برای یک مدت زمان طولانی رفتار خوبی نداشتهاند».
سناتور لیندسی گراهام در ادامه گفته که جو بایدن در زمینه روابط بینالملل با سه مشکل بزرگ مواجه خواهد شد: «اول این که او باید چه رفتاری با جمهوری اسلامی ایران داشته باشد که متفاوت با ترامپ باشد. دوم این که چه رفتاری با چین داشته باشد که متفاوت با ترامپ باشد و سوم این که چگونه سیاستهای مهاجرتی ترامپ را تغییر دهد، بدون اینکه این کار منجر به ایجاد آشوب و ناامنی در حوالی مرزهای آمریکا شود».
گراهام به پرزیدنت بایدن هشدار داده که «فکر نکند این که کاری را ترامپ انجام داده، به این معناست که آن کار الزاما اشتباه بوده». او گفته: «بنابراین اگر به جای رئیسجمهور جو بایدن بودم، عجولانه در جهت مخالف تصمیمات دونالد ترامپ دست به تصمیمگیری و اقدامات مختلف نمیزدم، و بعد از بررسی و بازبینی و سنجش سیاستهای ترامپ، اگر به این نتیجه میرسیدم که بعضی از سیاستهای او منطقی هستند، آنها را حفظ میکردم و ادامه میدادم».
سناتور لیندسی گراهام در پاسخ به پرسشی درباره رئیس جمهور شدن جو بایدن گفته که «با این که به رغم سابقه سالها آشنایی و دوستی با جو بایدن و خانوادهاش، اما از زمان مراسم تحلیف با او صحبت نکردهام، اما به او تبریک میگویم، چون که او رئیسجمهور قانونی و مشروع این کشور است».
لیندسی گراهام که به رغم تعلق به اردوگاه جمهوریخواهان، در ماههای آخر ریاست جمهوری دونالد ترامپ با او و سیاستهای گوناگونش به طور جدی به مشکل خورده بود، درباره اقدامات دولت جو بایدن در آغازین روزهای ریاست جمهوریاش میگوید: «دو روز پیش با آنتونی بلینکن وزیر خارجه درباره سیاستهای خارجی آمریکا صحبت کردم. پیشنهادی که دولت بایدن درباره افغانستان ارائه داده، بسیار راضیکننده است و من از این پیشنهاد بسیار راضی و خوشحالم. این که قرار است نیروهای نظامی آمریکا فعلا در افغانستان باقی بمانند، منطقی و هوشیارانه است. این که برخلاف دستور و برنامهریزی ترامپ مبنی بر خروج نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان در ماه می، قرار نیست این اتفاق حداقل در ماه می بیفتد، اتفاق درست و مثبتی است. من فکر میکنم آمریکا زمانی باید از افغانستان خارج شود که اوضاع و شرایط برای این کار مناسب باشد».
از نگاه لیندسی گراهام اوضاع افغانستان هنوز برای خروج نیروهای نظامی آمریکا مساعد نیست. او میگوید که در سالهای اخیر «طالبان مستمرا در حال فریب دادن و تقلب بوده است. طالبانیها در این مدت هیچگاه به تعهداتشان عمل نکردهاند و بنابراین کاری که آنتونی بلینکن و دولت بایدن در حال انجام دادنش هستند، منطقی و درست است و من این تصمیمات و رفتار را دوست دارم. این که آنها در حال ارزیابی مجدد و بازبینی حضور ما در افغانستان هستند، اتفاق خوبی است. به نظر من ما باید طبق شرایط و وضعیت موجود در افغانستان ردپای خود را در آنجا کمرنگ کنیم، نه این که عجولانه و به طور ناگهانی از آنجا خارج شده و تمام دستاوردهایی را که در این مدت گرد آوردهایم، به یکباره از دست بدهیم. اگر خیلی سریع و زودتر از موعد و بدون ارزیابی شرایط و وضعیت محیط از آنجا خارج شویم، داعش و القاعده دوباره بازخواهند گشت و در این میان زنان بسیار آسیب خواهند دید. پس از این نظر فکر میکنم دولت جو بایدن نگاه خوبی به این قضیه دارد».
اما درباره تمایل جو بایدن به احیای توافق هستهای با جمهوری اسلامی ایران، موسوم به برجام، لیندسی گراهام عقیده دارد که بایدن باید در بازگشت به این توافق احتیاط کند. او میگوید: «اما در بحث ایران، من به دولت بایدن درباره بازگشت به توافق هستهای جمهوری اسلامی ایران هشدار میدهم. من و سناتور منندز در این زمینه پیشنهادی ارائه دادهایم که طبق آن ایران میتواند هر قدر و هر جور که میخواهد، انرژی هستهای داشته باشد. تنها در این میان این کشور نمیتواند در زمینه غنیسازی اورانیوم فعالیتی انجام بدهد. فکر میکنم که اعراب از این توافق استقبال و حمایت خواهند کرد و همچنین این توافق برای تمام دنیا هم توافق خوبی خواهد بود».
انتهای پیام
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.